GEDİZ EVİMİZ’DE ANNELERLE EL ELE
Gündoğdu Çağdaş Toplum Gönüllüleri aracılığı ile ulaşılan aynı mahallede oturan bir grup kadınla her yıl yapılan bu çalışmada kulüp üyeleri, örgü bilmeyen kadınlara tığ ve şiş ile satış değeri olan değişik ürünler yapmayı öğreterek kadının güçlendirilmesini amaçladı.
Kulüp üyelerinden Yıldız Belger, Bergün Kardeş, Figen Özdem ve Duygu Yurtseven’in önderliğinde destek veren diğer üyelerimizin de katılımı ile yürüttüğü bu projeyle annelere bir beceri öğretmenin yanı sıra onlarla dostluk kurarak aile içi sorunlarına inmek, eş ve ergen çocuklarıyla ilişkilerinde sorunları varsa rehberlik yaparak çözüm üretmek, onlara rol model olarak öz güvenlerini kazanmalarını sağlamak hedeflendi. Çalışmalar 19 Ekim 2023’de başlayıp 9 Mayıs 2024 tarihinde sonlandı.
CUMHURİYETİN 100. YILINDA YURTTAŞ KİMLİĞİYLE KADININ YOLCULUĞU
Cumhuriyetimizin 100.Yılında, cumhuriyetin kadınlara kazandırdığı hakları konuşarak yurttaşlık bilincinin tazelenmesi böylelikle ikinci yüzyılımıza girerken yurttaş kimliğinde meydana gelen erozyona dikkat çekerek yurttaşlık haklarından yararlanamayan kadınlara bu konuda destek sağlamak istedik. 24 Ekim 2023 tarihinde Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde bir sempozyum düzenleyerek dinleyicilerde yurttaşlık bilincinin tazelenmesini ve böylelikle Cumhuriyet döneminde kadınların hukuksal kazanımlarının farkındalığını arttırarak, kadınların yasalarla kazanılmış haklarını kullanamaması ile yüzleşerek toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için toplumda bilinç düzeyinin yükseltilmesi sonucu kadınların haklarına sahip çıkabilmesini hedefledik.
Başkan Nazlı Yolaç, Yönetim Kurulu Üyesi Benal İnceer, Proje Çalışma Grubu Üyesi Özge Yılmaz ve Duygu Yurtseven 01. 08. 2023 tarihinde konuşmacıları ve hedef kitleyi belirlemek üzere proje hazırlıklarına başladı. Ele alınan konuların hukuksal, psikolojik ve felsefi açıdan farklı bakış açılarıyla bütünlüklü, sistematik bir bilgi akışını şeklinde sağlanması kararlaştırıldı.
“Kadının Söz Hakkı” başlığında Başkan Av.Nazlı Yolaç; Cumhuriyet öncesi dönemde kadın haklarının kısıtlı olduğu bilgileri ve 100 yıllık Cumhuriyet sürecinde kadın hakları, ailede, toplumda ve siyasette söz hakkı alanlarındaki kazanımları,
“Cumhuriyetin Kadın Yurttaşı Olmak” başlığında kulüp üyesi Klinik Psikolog Prof.Dr.Benal İnceer Cumhuriyet Kazanımları ile Kadın Kimliği üzerine bir kez daha düşünmek ve yurttaşlık bilincini tazelemek, yurttaş kimliğinin kadınlara kazandırdıkları,
“Sözün Cinsiyeti” başlığında Prof.Dr.Solmaz Zelyut Felsefe alanında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin zihniyette ve dilde yerleşmiş kalıplarda nasıl yer aldığı konularında aydınlatıcı bilgiler verdiler.
Hedef kitle, sosyoekonomik olarak imkanları kısıtlı bölgelerde yaşayan kadınlar ile benzer eğitimler düzenlemeleri için hatırlatıcı bilgilere ulaşmalarını sağlamak amacıyla İzmir kadın derneklerinde aktif görev alan kadınlar olarak tespit edildi. Ders saatleri uygun iki bursiyerimiz de bizimleydi.
Toplantının başlamasını bekleyenlerin izlemesi için “İlham Veren Kadınlar” başlığında Türk kadınlarından, öncü başarılar elde etmiş ve böylelikle kadınların neler başarabileceğine ilham olan 50 kadının başarılarının kısa hikayelerine ve fotoğraflarına yer veren bir power point sunum hazırlandı. Fon müziği olarak seçilen Hicarkar Sirto ile konuklara hoş bir ortam sağlanarak ikramlar yapıldı. Bir kısmının üye Özge Yılmaz sponsorluğunda, diğerlerinin kulüp bütçesi tarafından karşılandığı ikramların temini ve katılımcıların transferi, üye Buket Karadeveci’nin desteğiyle sağlandı.
Konuşmacılara teşekkürlerimizi iletmek adına TEMA Vakfı’nın 100.yıl ormanına her bir konuşmacı için üçer fidan bağışı yaptık. Sponsorluğunu Kulüp Başkanımız Nazlı Yolaç’ın üstlendiği fidan bağışına ait sertifikalar toplantı sonunda konuşmacılara takdim edildi. Teşekkür belgesi ve çiçek vermek yerine fidan bağışı yapmayı tercih ederek çevreye duyarlı hareket etmiş olduk.
MENTİ – MENTÖR
Grup mentorluğu kanalıyla bursiyerlerin bağımsızlığını desteklemek, kendilerine kişisel/mesleki hedefler koymalarına, bunları gerçekleştirmelerine katkıda bulunmak amacıyla geçen dönem başlatılan Menti-Mentor projesi, bu yıl aylık toplantılar olarak 5 ay süresince planlandı.
17 Kasım 2023 tarihindeki ilk toplantıda gruptakiler birbiriyle tanıştı. Geçen yıldan grupta olan dört menti (Şerife Akgül, Ozan Umut Kara, Zeynep Kırmaz, Damla Kızılgöz) yanında bir yeni bursiyer (Said Öztürk) de gruba eklendi. Bu toplantıda bu yıl programdan beklentiler, program konusunda endişeler paylaşıldı. Bu yılki program hedefleri, odaklanma becerisini geliştirme, zaman yönetimi ve stresle baş etme olarak belirlendi. Bir sonraki toplantıya kadar odaklanma becerisinde eksiklik hakkında kişisel bir örnek hazırlanması ve bireysel hedefler için kısa vadeli plan hazırlanması planlandı.
16 Aralık 2023 tarihindeki ikinci toplantıya Şerife Akgül, Ozan Umut Kara, Zeynep Kırmaz, Damla Kızılgöz, Ezgi İrem Nakış, Said Öztürk ve Ergün Canpolat katıldı. Bu toplantıda da bireysel gelişim hedefleri konuşuldu. Hedeflerin sıklıkla meslek yaşamına geçiş dönemi ile ilgili olduğu; staj hazırlıkları, yabancı dil geliştirme ve sınavlara hazırlanmanın en öne çıkan hedefler arasında olduğu görüldü. Bu toplantıda ayrıca Benal İnceer tarafından odaklanma becerisini geliştirme üzerine yöntemler anlatıldı. Bir sonraki toplantıya kadar bursiyerlerin odaklanma konusunda çalışmaları ve bu deneyimleri toplantıda paylaşmaları istendi.
6 Ocak 2024 tarihinde Şerife Akgül, Damla Kızılgöz ve Said Öztürk ün katıldığı toplantıda odaklanma becerisi üzerine kişisel deneyimleri konuşuldu.
17 Şubat 2024 tarihinde Şerife Akgül, Damla Kızılgöz ve Said Öztürk ün katıldığı toplantıda Özge Yılmaz zaman yönetimi üzerine bir sunum yaptı ve mentilerin bu konudaki kişisel sorunları görüşüldü.
23 Mart 2024 tarihinde Şerife Akgül, Damla Kızılgöz ve Said Öztürk ile Göztepe Soroptimist Kulübü proje geliştirme çalıştayı sırasında biraraya gelindi. Kulüp üyeleri ile öğle yemeğinde bir araya gelen bursiyerler, yemek sonrası Benal İnceer ile genel program değerlendirme toplantısı yaptılar.
KEÇE ATÖLYESİ
Kentimiz İzmir Derneği, İkiçeşmelik’teki restore ettikleri Konak Belediyesi’ne ait İstiklal İlkokulu binasını KONTAK Yenilikçi Öğrenme Merkezi olarak kullanarak bölgede yaşayan 6-18 yaş grubundaki çocuk ve gençlere bilimi sevdirmek, öğrenme süreçlerine katkı sağlamak, bölgedeki dezavantajlı grupların bu imkanlardan yararlanmasını sağlamak amacıyla hizmet vermektedir.
Merkez’de, kadınlara yönelik keçe çalışması kursu açan Kentimiz İzmir Derneği’yle destek amaçlı işbirliği yaptık. Haftada bir gün iki saat olarak planlanan 8 Ocak 2024’de başlayıp 20 Ocak 2024’de sonlanan kurs programı dört hafta sürdü. Kulüp üyelerinden Yıldız Belger ve Bergün Kardeş, ürünlerin keçeden nasıl yapılacağını öğretme işini üstlendiler. Çanta, gözlük ve tablet kılıfı, yaka çiçeği gibi objelerin keçe kullanılarak üretme teknikleri öğretildi. 15 kadının katıldığı keçe atölyesi çalışmaları ile kadınlara el becerisi kazandırarak farklı ürünler tasarlayıp üretmelerine destek olduk.
ŞİDDETSİZ AİLE
Göztepe Soroptimist Kulübü’nün proje ortağı olduğu “Evimiz” projesi yürütücüsü Gündoğdu Çağdaş Toplum Gönüllüleri Derneği’nin Buca/Gediz evinde eğitim desteği alan çocukların annelerine yönelik “Şiddetsiz Aile Etkileşim Grubu” çalışması yapıldı. Aile içi iletişim sorunlarına destek vermek amacıyla doğru iletişim yöntemlerini öğrenmelerini hedefleyen periyodik toplanlantılar 15 Ocak 2024 tarihinde başladı. Üyemiz Klinik Psikolog Prof.Dr.Benal İnceer tarafından planlanan eğitimlerle, iletişim sorunlarının üstesinden gelmelerini sağlayacak düşünce, yaklaşım ve davranış değişimi ile şiddetsiz aile ortamı yaratma hedeflendi. 12 kadının katıldığı altı hafta süren eğitimler, 4 Mart 2024 tarihinde sonlandı.
Proje sorumlusu Benal İnceer ve Başkan Nazlı Yolaç’ın yanısıra Ayten Tekişalp, Figen Özdem, Seher Sever, Yıldız Belger, Bergün Kardeş ve Merve Çelebi’nin de katıldığı kapanış toplantısında çay ve pasta ikramı yapıldı. Katılımcı hanımların el emekleriyle yaptıkları kurabiye ve kısır da büyük beğeni aldı. Bu projede öğrendiklerini her baktıklarında hatırlamaları için hanımlara nazar boncuklu bileklikler ile eğitimlere zaman ayırdıkları ve öğretileri benimseme gayreti gösterdikleri için çuha çiçekleri hediye edildi. Onlar da el emekleriyle hazırladıkları bir kolyeyi Benal hocalarına hediye ederek teşekkür ettiler.
SİYAH BEYAZ NOTLARLA TANIŞMA
Eşrefpaşa Evi’nden 6-10 yaş arası 6 çocuğun katıldığı piyano kursu çalışmaları 25 Şubat – 6 Mayıs 2024 tarihleri arasında 7 ders olarak yapıldı. Özel İzmir Amerikan Koleji öğrencileri, sosyal sorumluluk çalışması kapsamında bu projeye rehberlik ettiler. Öğretmenleri Sayın Değer Sırdaş’ın önderliğinde çocuklar piyano çalmasını öğrendi. İlk ders, notaları çalıştılar ve piyano eşliğinde şarkı söylediler. Notaları, sol ve fa anahtarını, nota yazmayı ve notaların piyano tuşlarındaki yerini öğrendiler. Bir müzik parçasının notalarını yazdılar. Sonraki derslerde bu notaları okuyarak piyano çaldılar.
KARDEŞ KADINLARIN YOLCULUĞU
23 Mart 2024 Cumartesi günü, Bornova’da Manisa yolu üzerindeki Dostlar Sitesi’nin sosyal tesisinde gerçekleştirilen “KARDEŞ KADINLARIN YOLCULUĞU” çalıştayında Soroptimistliği içselleştirmek, sinerji yaratmak ve birlikteliğimizden güç bulacağımız yarınlarımıza en verimli yürüyüşümüzü gerçekleştirmek amacına odaklı görüş alışverişinde bulunuldu.
Çalıştay katılımcılarının Soroptimistliğin kendilerine ne kattığı, Soroptimistliğe kendilerinin katkıları, Soroptimist olarak kendilerini değerlendirmeleri, kadın ve kızların en önemli sorunu olarak görülen noktaları tartışmaları ve grup olarak potansiyel projeler oluşturmaları hedeflendi.
Olası 3 proje önerisi üzerinde duruldu. Bunlar:
*Sosyoekonomik imkanları kısıtlı bölgelerde yaşayan kadınların eşleriyle çalışılması,
*Eğitim fakültelerinde okuyan genç kadınlar ile toplumsal cinsiyet eşitsizliği ana başlığı altında özgüven çalışmaları yaparak, geleceğin kadın öğretmenlerinin bilinçlendirerek sonraki nesillere ışık tutulması,
*Siyasette kadın projesi ile gençlerin siyasete özendirilmesi
Tüm hazırlıklarının, Proje Komisyonu üyeleri Benal İnceer ve Özge Yılmaz tarafından yürütülen çalıştaya TSKF Sekreteri/Ege Bölge Temsilcisi Filiz Tengiz Sefer, Kulüp üyeleri Nazlı Yolaç, Benal İnceer, Özge Yılmaz, Yıldız Belger, Bergün Kardeş, Buket Karadeveci, Begüm Huntürk, İnci Menemencioğlu, Demet Kumova, Merve Çelebi, Zeynep Edes, Şerife Eren, Muhayyel İzmiroğlu, Duygu Yurtseven, Nihal Akgünlü, Fatma Boya, Ümran Özer, aday üye Ayla Coşkun ile bursiyerler Damla Kızılgöz, Said Öztürk ve Şerife Aygül katıldı.
ÇEVREMİZİ TEMİZ TUTALIM
5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle “Çevremizi Temiz Tutalım” temalı bir proje planladık. Çevrenin kirlenmesini önleme amaçlı bu proje için Mayıs ayı Dostluk Toplantısı öncesi kulüp üyeleri ile bir araya gelerek kağıt katlama çalışması yaptık. Atık dergi, broşür gibi kağıtları özel katlama tekniği ile kabuklu yemiş çöplerinin koyulacağı küçük sepetler haline getirdik. Sepetlerin adedini arttırmak adına üyeler evlerinde bu katlama çalışmalarına devam ettiler.
Sıkıştırılarak çantada taşınabilecek ebatta hazırlanan bine yakın sepet, 5 Haziran 2024 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesinin İnciraltı Kent Ormanında piknik yapanlara dağıtıldı. Sepetlerin kullanma amacını açıklayarak her bir kişiye sekiz on tane verdik. Ayrıca çevremizdeki çerez satan dükkanlara, sattıkları kabuklu çerezleri alanlara bunları dağıtmalarını söyleyerek çok sayıda bıraktık.
Atık kağıtların ikincil kullanımını mümkün kılarak geri dönüşüm yoluyla çevre bilinci yönünden farklı bir çalışma ile toplumda çevremizi korumak ve kullandığımız kamusal alanı temiz bırakmak anlamında farkındalık ve bilinçlenme çalışması gerçekleştirmiş olduk.
ENGEL TANIMAYAN DİŞ HEKİMİM YANI BAŞIMDA
Çoğunluğu otistik ve Down sendromlu olmak üzere zihinsel ve ağır bedensel engelli çocukların eğitim gördüğü Hamdi Dalan Özel Eğitim Uygulama Okulunda, 24-25 Ekim 2024 tarihlerinde ilçedeki diğer üç okulun da katılımıyla iki tam gün boyunca koruyucu ve tedavi edici diş hekimliği uygulamaları gerçekleştirildi.
İşbirliği yaptığımız Engel Tanımayan Diş Hekimliği Derneği üyesi olan on iki Diş Hekimi, bir Diş Teknisyeni/Hemşire ve bir Teknik Görevli gönüllü olarak ve hiçbir ücret almaksızın, engelli çocukların eğitim aldığı mekanda geçici klinik oluşturdular.
Aday üye Diş Hekimi Prof.Dr.Figen Sevgican’ın önerisiyle irtibat kurulan proje partneri Engel Tanımayan Diş Hekimliği Derneği ile birlikte okul yöneticilerinin de koordinasyonuyla hayata geçirilen proje için İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden izin alındı. Ardından prosedür gereği İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden ve Kaymakamlıktan olur alındı.
Proje uygulama gününden bir gün önce Engel Tanımayan Diş Hekimliği Derneği yetkilileri tüm cihazları ve malzemeleri ile Okula gelerek kliniğin kurulumunu gerçekleştirdiler. Ertesi iki gün süresince yaklaşık 108 çocuğun önce diş kontrolleri yapılarak tedavi ihtiyaçları belirlendi. Her kontrolden geçen çocuk tedaviyi yapacak diş hekimine yönlendirildi ve dolgu, çekim, diş taşı temizliği gibi tedavileri yapıldı. Çocuklarda daha komplike tedavi veya cerrahi müdahale gerektiren durumlar tespit edildiğinde diş hastanelerine, yine derneğin gönüllüsü olan diş hekimlerine gönderildi.
Kulübümüz tedavisi yapılan çocuklara bileklik armağan etti ve bu hediyeler onları şaşırtıcı derecede mutlu etti. Engel Tanımayan Diş Hekimliği Derneği’nden gelen Diş Hekimleri ve yardımcı sağlık personeli sevecen ve sabırlı yaklaşımları ile çocukların gönüllerinde taht kurdular. Engelli çocuğuna eşlik etmek için yanında gelen annelerin şükran ve minnet dolu mutlulukları görülmeye değerdi.
Proje uygulama süresince Kulüp Başkanı Nazlı Yolaç, Başkan Vekili Begüm Huntürk, üyeler Aysu Benlioğlu, Gül Gürses, Merve Çelebi ve aday üye Figen Sevgican okulda bulunarak destek oldular.